19.05.2014
Jan Král

Noc kostelů doprovodí koncerty a výstavy

Přiblížit křesťanství a sakrální památky lidem, kteří kostely běžně nenavštěvují, má i v letošním roce Noc kostelů. Do celorepublikového projektu se zapojily také kostely a modlitebny v Liberci.

V otevřených chrámech budou moci návštěvníci v pátek 23. května poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. Těšit se mohou nejen na komentované prohlídky, ale i na doprovodný kulturně-naučný program. Nebudou v něm chybět koncerty, workshopy či výstavy.

Věřící i ateisté dostanou možnost nahlédnout i do veřejnosti běžně nepřístupných míst, například do sakristií či klášterních zahrad. Začátek Noci kostelů je většinou v 18.00 hodin a končí obvykle kolem půlnoci.

Záštitu nad Nocí kostelů v Liberci převzala, stejně jako v loňském roce, primátorka města Martina Rosenbergová.

I letos se k akci připojí také kostel Sv. Bonifáce v Liberci - Hanychově. Kostel bude otevřen od 17.00 do 24.00 hodin. Protože letošní rok je rokem rodiny, zváni jsou rodiny s dětmi. Po celou dobu otevření kostela bude při vstupu probíhat prodejní jarmark, kde si návštěvníci mohou zakoupit různé dobroty a dárečky. Zájemci budou seznámeni s historií kostela a mohou vystoupat po 122 schodech na kostelní věž, za to obdrží certifikát. V 19.00 hodin se uskuteční koncert pěveckého sboru Akcent.  Ve 21.00 hodin bude při svíčkách následovat koncert souboru bicích nástrojů Aries. V mezičase si mohou návštěvníci prohlédnout varhany s výkladem a poslechnout si některé varhanní skladby.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před osmi lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo více než 1300 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky na 8 000 programů. O mimořádném zájmu veřejnosti svědčí i  více než 450 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a  noci.

K programu jednotlivých kostelů více na www.nockostelu.cz nebo na visit.liberec.cz.

Nastavení cookies