18.10.2013
Jan Král

Sklo a pivo? V Harrachově to jde k sobě

Je to kontrast, zatímco v jedné hale se potí skláři u hučících pecí, ve druhé hned vedle v chladu tiše kvasí pivo. Tím mohou místní zaměstnanci hasit žízeň, výčep mají hned při ruce. /FOTOGALERIE/

Takovým benefitem se může pyšnit sklárna Novosad a syn v Harrachově, která v loňském roce oslavila 300 let. Nejstarší fungující sklárnu na světě, kde se zachovala tradiční výroba českého skla, si ve čtvrtek 17. října prohlédla liberecká primátorka Martina Rosenbergová.

Při návštěvě si nenechala ujít pohled na koncert sklářů s píšťalami a taveninou u pece. Navštívila také jednu z chloub sklárny - historickou ruční brusírnu z roku 1895. „Brusírna je v téměř původní podobě a plně funkční. Stále používáme dřevěné brousicí stolice, které jsou poháněny plochými řemeny od centrálního pohonu vodní turbínou. Je to světový unikát,“ říká syn majitele sklárny Petr Novosad.

Současná harrachovská sklářská výroba, jakkoli se přizpůsobila novým požadavkům, ponechává si v mnohém ohledu vazby na svou tradici. V době, kdy je automatizovaná výroba skla dotažena téměř k dokonalosti, zůstává sklárna v Harrachově zaměřena výhradně na ruční výrobu. Sortiment výrobků tvoří hlavně nápojové, užitkové a dekorativní sklo a křišťálové lustry.

Minipivovar založil majitel při sklárně před jedenácti lety. Láká na čerstvé kvasnicové nefiltrované a nepasterizované pivo. Součástí areálu sklárny je dnes i muzeum, které je se svými pěti tisíci exponáty největší sbírkou skla v České republice.

Text a foto: Jan Král

Nastavení cookies